Šta je bounce rate ?

Prema definiciji Google-a, Bounce rate je procenat poseta samo jednoj stranici vašeg sajta ili poseta sajtu nakon koje posetilac odmah napušta vaš sajt.

Webmasterski, ovo je procenat posetilaca koji “dođu i odmah odu” sa vašeg sajta, posećujući samo jednu stranicu. Ukoliko softver za analizu posetilaca vašeg sajta pokazuje 70% bounce rate-a, to praktično znači da više od 2/3 vaših posetilaca poseti vaš sajt i odmah prelazi na drugi, što može da se smatra katastrofalnim podatkom i pokazateljem da je vreme da se nešto menja.

U današnje vreme, primetan je trend rasta stope “bounce“-ra, ili posetilaca koji posete jednu stranicu vašeg sajta, što može da pokaže određene slabosti vašeg sajta. Normalna vrednost bounce rate-a je ispod 30%, dok je kod portala ova stopa značajno viša, i oko 50 odsto.

Dobar dizajn – osnova niskog bounce rate-a

Ako imate loš dizajn, nema vam pomoći. Posetioci žele dobar dizajn i praktično, ukoliko ih izgled ne privuče da posete još nekoliko (trudite se, što više) stranica vašeg sajta, obavezno menjajte dizajn.
Takođe, ukoliko koristite neki od CMS-ova, potrudite se da dizajn sajta bude prilagođen ciljnoj grupi posetilaca.
Posebna tema je redizajn sajta, koji se mora vršiti s vremena na vreme, u zavisnosti od vrste sajta, kako bi se posetioci uvek pružalo nešto novo, uz konstantno prilagođavanje trendovima i novim tehnologijama.

Relevantan sadržaj

Ukoliko se posetilac koji traži auto-delove nađe na vašem sajt na kojem prodajete kućne ljubimce, naravno da će odmah napustiti sajt. Potrudite se da na sajt postavljate relevantne sadržaje, i ne mešate “babe i žabe”.

Jasna i propisna navigacija

Navigacija mora uvek da bude jasna i da posetilac uvek zna na kojoj se stranici nalazi. Najefikasniji način je da postavite navigacione elemente u gornji deo stranice i potrudite se da linkovi budu jasni i koncizni, ne preterujte sa linkovima.

Dobar i originalan sadržaj

Uvek postavljajte i objavljujte originalan, autorski sadržaj. Potrudite se da nikad ne kopirate sadržaje sa drugih sajtova jer time duplicirate sadržaj na webu i možete biti sankcionisani od strane pretraživača na više načina. Neka sadržaj vašeg bloga/sajta bude vredan čitanja.