Khan Academy

2004 – godine, Salman Khan , tada fond analitičar , počeo je sa postavljanjem matematičkih tutorijala na YouTube-u . Šest godina kasnije , on je postavio više od 2.000 uputstva, koji su pregledani na sajtu www.khanacademy.org gotovo 100.000 puta svakog dana .

O osnivaču

Osnivač Kan Akademije (Khan Academy), Salman Kan (Salman Khan), je rođen i odrastao u Nju Orleansu, Luizijana (SAD). Nakon što je stekao tri diplome na MIT-ju (Massachusetts Institute of Technology) (BS iz matematike i BS i MA iz elektrotehnike i računarstva) završio je i MBA (Master in Business Administration) na Harvardu.

Krajem 2004. Kan je preko interneta počeo držati instrukcije iz matematike svojoj nećaki Nađi (Nadia) koristeći Yahoo! Doodle (za slobodoručno crtanje na računaru). Kada su ga i ostali rođaci zamolili za istu vrstu pomoći, odlučio je da bi bilo praktičnije da snima video tutorijale i da ih postavlja za svoje nećake na Youtube umesto da svakome drži instrukcije posebno.

Pošto su njegovi video tutorijali bili javno dostupni, ubrzo su postali popularni i među ostalim učenicima i studentima koji su naletali na njih tražeći odgovore na svoja pitanja na internetu.

Shalman Khan – u jednom od svojih govora na TED.COM

SK: Trenutno imamo 2.200 video klipova koji pokrivaju sve od osnovne aritmetike preko računanja vektora do nekih stvari koje ste videli ovde. Milion učenika mesečno koristi sajt, gleda oko 100-200.000 klipova dnevno. Ali ovde ćemo pričati o tome kako ćemo dospeti na naredni nivo. Ali pre toga, želim da kažem nešto o tome kako sam počeo. Neki od vas možda znaju, pre pet godina sam bio analitičar za neki investicioni fond. Bio sam u Bostonu i na daljinu sam podučavao rođake u Nju Orleansu. Počeo sam da postavljam prve klipove na Jutjub, kao nešto što je zgodno imati, dodatak mojim rođacima – nešto što bi im služilo kao podsetnik ili slično.

I čim sam postavio te prve klipove na Jutjub, nešto zanimljivo se desilo – ustvari brdo zanimljivih stvari se desilo. Prva je odgovor mojih rođaka. Rekli su mi da me više vole na Jutjubu nego uživo. (Smeh) I kad se oporavite od takvog šamara, shvatite da ima dubine u tome. Ustvari su rekli da im se više sviđa automatizovana verzija njihovog rođaka, od pravog rođaka. Isprva to nije baš intuitivno, ali ima smisla kad pogledate iz njihovog ugla. U situaciji su da mogu da pauziraju i ponove svog rođaka, a da ne osećaju da mi traće vreme. Ako treba da ponove nešto što je trebalo da nauče par nedelja pre, ili možda par godina ranije, ne moraju da se stide da pitaju rođaka. Mogu samo da gledaju klipove. Ako im je dosadno, mogu da idu dalje. Mogu da gledaju kad im odgovara, u svom ritmu. Možda je najmanje cenjena strana ovoga to da kada pokušavate da po prvi put naučite nešto novo, poslednja stvar koja vam je potrebna je drugo ljudsko biće koje govori “Da li razumeš ovo?” A to mi se ranije dešavalo u interakciji sa rođacima. A sada oni mogu to da rade u privatnosti svoje sobe.