Kada radimo na Seo optimizaciji sajta “link building” je jedna od najbitnijih stavki koja determiniše gde će se taj sajt kotirati na google. Za one koji nisu ušli duboko u SEO tehnike, moramo istaći da broj linkova koji upućuju na Vaš sajt je najbitnija stavka u celoj SEO kampanji koju radimo. Dakle, što više linkova Vaš sajt ima to je bolje, plus što više od tih linkova ima veliku posetu, to je kvalitetniji link za vaš sajt.

Ako moramo da sumiramo to u u jedn urečenicu, ona bi glasila:

Bitno je da što više drugih sajtova linkujena vaš sajt (kvantitet), i bitno je da sajtovi koji vas linkuju budu posećeni i renomirani (kvalitet).

Da nastavimo sa temom “link building” ili izgradnjom linkova koji linkuju ka Našem sajtu. Dakle, ubacili ste linkove na razne sajtove, blogove itd… i sad želite da pogledate koje od tih linkova je google pronašao da linkuju ka Vama.

Možda ste čuli za pretraživanje u google, sa komadom link:imesajta.com. Ovo se nekad koristilo, ali više ne. Danas, najbolji pretraživači neće prikazati nikakve linkove koji linkuju ka vašem sajtu, ali ne brinite, to ne znači da google nije primetio te linkove koji linkuju ka vama, a to ćemo i videti kasnije, samo korišćenjem drugih alata i tehnika za SEO.

Dakle, ako želite da pratite linkove koje ste napravili, moraćete da prevazidjete ovakve i slične upite za pretragu (link:imesajta.com) i isprobate neke od sajtova koje sam naveo za Vas u nastavku.

Pre nego što počnemo dao bih vam nekoliko saveta.

Nijedan od ovih sajtova ne može vam dati spisak linkova koje ste upućuju na vaš sajt 100 % . Neki od ovih sajtova su definitivno bolji od drugih i ja ću vam dati kratak pregled svakog i onda možete da izaberete ono što je najbolje za vas .
Definitivno ne pokušavajte da uporedjujete brojeve koje dobijete od svakog od ovih alata . Oni nisu svi jednaki . Bolje je da pronađete onaj koji vam se dopada i nadgledate ga mesečno ili tako da vidite neki napredak napredak .

Ne proveravajte više puta dnevno , ili čak nedeljno . Znam, kao web dizajner i sam, da ćete možda želeti da proverite statistike više puta dnevno . Ovo je prilično beskoristno . Zašto gubiti vreme na provere svojih backlinkova više puta dnevno , kada možete da se fokusirate na to da stavite još više linkova ka svom sajtu ili nešto drugo gde biste bili više produktivni ? Savetujemo da proverite možda jednom mesečno.

Proverite povratne linkove vaše konkurencije. Takođe je korisno da proverite koliko vaši konkurenti imaju povratnih linkova – backlinkova ka sajtu . Ovo može da vam pomogne da ocenite koliko vam je potrebno , koja vrsta , pa čak i da vam pomogne da pronađete dobre sajtove na koje možete da ostavite vaš link.
Ako se držite ovih pravila , moći ćete da bolje vidite svoj napredak i koriste svoje vreme i alate bolje .

PREPORUKA:

Nemojte da koristite sve sajtove od navedenih . Ovo će takođe biti gubljenje vremena . Umesto toga , nadjite onaj koji vam najviše odgovara . Možete napraviti tabelu i proverite i zabeležite količinu povratnih linkova ka vašem sajtu i uporeditet taj broj sa brojem povratnih linkova koje ćete generisati ponovo za recimo mesec dana.. To će vam dati mnogo bolju ideju o vašem napretku .

Evo nekoliko alata za proveru externih linkova (backlinks) :

LinkDiagnosis.com

Ovo je besplatan alat .

Potrebno je da koristite Firefox browser da biste koristili LinkDiagnosis za proveru vaših linkova . U Firefox-u možete da instalirate i plugin (dodatak) i tako olakšate buduće provere. Kao i svih ovih alata , neće vam pokazati 100% sajtova koji povezuju nazad na vas , ali bar će vam prikazati približan broj linkova.

U izveštaju možete videti broj povratnih linkova, kao i sidro tekst, anchor text – sto je veoma bitno za kvalitet vašeg povratnog linka.

Linkdiagnosis.Com

Ahrefs.com

Ahrefs.com je još jedan jednostavan za korišćenje alat koji ima besplatnu verziju. Da biste mogli da ga koristite moraćet eda se prijavite – registrujete nalog – za razliku LinkDiagnosis.com , ali ne morate da platite.

U izveštaju možete videti broj povratnih linkova, kao i sidro tekst, anchor text – sto je veoma bitno za kvalitet vašeg povratnog linka.

Ahref.Com

Majestic SEO

Sa Mažestik SEO  možete dobiti ograničene informacije o vašim backlinkovima ili linkovima vaših konkurenata.

U izveštaju možete videti broj povratnih linkova, kao i sidro tekst, anchor text – sto je veoma bitno za kvalitet vašeg povratnog linka. Takodje možete videti sa koliko IP adresa linkovi dolaze, takodje i koji broj domena linkuje ka vama.

MajesticSeo.Com

Google Webmaster Tools

Još jedan besplatan način da dobijete povratne podatke je da koristite Google alatke za vebmastere (GWT) .

GWT će vam dati vrlo detaljan spisak sajtova koji povezuju nazad na vaš sajt . Ali možete da koristite samo ovo na sajtovima ako posedujete ili kontrolišete . U stvari , potrebno je da potvrdite svoj sajt sa komadom koda ili poslati sliku , tako da ne možete da koristite ovaj alat da proverite broj povratne veze na konkurenta .

Kada se ulogujete na vaš GWT sa leve strane će vam biti prilazani dodatni linkovi, gde ćete izabrati Saboraćaj pretrage pa Interne veze. Onda ćete videti spisak sajtova koji linkuju ka Vama i ceo taj spisak možete sačuvati na vaš računar u tabeli, koji kasnije možete koristiti da uporedjujete rezultate i napredak u vašem radu.

Naša preporuka su definitivno Majestik Seo i Ahrefs