Spoljni linkovi (external links) su linkovi koje ukazuju na ( target ) recimo vašeg sajta a nalaze se na nekom drugom sajtu.

Da bi bolje objasnio kako spoljni linkovi pospešuju i doprinose boljoj kotiranosti sajta, najbolje je upotrebiti analogiju sa recimo restoranom.

Neko vam je preporučio restoran. Naravno da će rejting tog restorana porasti u vašim očima. Sutradan vam je opet neko preporučio isti restoran, i tako još desetine ljudi – i sada imate veoma dobro mišljenje o tom restoranu.

Za pretraživače – preporuka je link sa nekog sajta ka vašem. Što više i što kvalitetniji linkovi/preporuke bile, to će vaš sajt biti bolje indexiran od strane pretraživača/googl-a.

U laičkom smislu , ako neki drugi sajt linkuje ka vama , bilo kako – kao (baner na nekom sajtu) ili (tekstualni link sa nekog sajta) to se smatra spoljašnjim linkom na vaš sajt . Što posećeniji taj sajt bio, to se link smatra kvalitetnijim, a i veoma je bitno da ih imate u što većem broju.

Danas SEO specijalisti koriste napredne tehnike u linkovanju ka Vašem sajtu kao što su Link Building, Link wheel i ostale tehnike …