Prodaja/Sales

Prodaja je trazenje ljudi da bi im se prodalo – i prodaja ljudima koje ste nasli! Sta je to dobar prodavac. Jeste li nekad imali priliku da nesto kupujete, i zastanete i kazete sebi “uh ala je ovo dobar prodavac”. Sta dobar prodavac radi? Da li on samo prica ili ipak vise slusa?

Da li volite da vas ubedjuju u cilju da vam prodaju nesto.? To niko ne voli. Ponekad moramo da edukujemo klijenta, ali uvek trebamo da imamo na umu “prodati odmah, edukovati sutra”. Naravno da trebamo svojom strucnoscu da pokazemo da su dobili kompetentnog sagovornika/saradnika.

Tehnike prodaje

Za neke (šamione u prodaji) prodaja je proces. On se sastoji iz ova 4 elementa, koji, ukoliko se prate jedan za drugim bez preskakanja, gotovo sigurno govori do realizacije.

  • Otvaranje (warm up)
  • Upoznavanje klijentovih potreba
  • Prezentacija
  • Zatvaranje

Ostale bitne stvari vezane za prodaju

Odanost klijentu

Upamtite ime klijenta I pri ponovnom vidjenju ga oslovljavajte po imenu I zapocnite razgovor o nekoj privatnoj temi, o kojoj vam se pri ranijem susretu poverio.

Primer- Gospodine Ivane, prosli put ste mi pricali da se vasa cerka priprema za upis na fakultet, kako je to proslo, da li se upisala ???

Kupcu ce biti ugodnije kada uvidi da ste ga slusali. Spustice gard koji je do tada mozda i imao, i mnogo cete lakse sa njim ostvariti komunikaciju i saznati koje su njegove stvarne zelje i potrebe.

Vrhunska usluga

Neka vide vasu vrednost kao strucnog prodavca, koji mu pomaze pri kupovini strucnim savetima, a ne kao ajkulu koja bi samo nesto da mu uvali.

Ispricajte mu zasto je bas on vas omiljeni klijent, dajte mu razlog zasto je dobio popust, cak i ako ga nije dobio. Neka vas vidi kao postenog i strucnog komercijalustu koji ume da donese odluku umesto njega, jer je dovoljno strucan za to. Pokusajte da saznate koje su klijentove potrebe. Budite sigurni da mu nudite bas ono sto mu zaista i treba. .Postavljajte pitanja, saznajte sta mu treba, za cime zudi… to je Kljuc vrhunske usluge prema kupcu.

Klijent je uvek u pravu

Kada nekim slucajem, svojom ili greskom nekoga iz vase kompanije, dodjete u konflikt sa klijentom, uvek se setite recenice, klijent je uvek u pravu. Mirno saslusajte sta ima da kaze, i pokusajte da mu resite problem. Nemojte svaljivati krivicu na druge, govoriti kako je neko drugi iz kompanije kriv za gresku, vec ga komplimentirajte sto je primetio gresku i uverite da ste vi tu bas za njega da mu je svojom strucnoscu resite.

Planiranje prodaje

Planiranje je osnovni preduslov za postizanje uspešne prodaje.
Probajte da napravite svoj dnevni, nedeljni i mesečni plan prodaje.